De beste schoonmaaktips van Oma Weet Raad

07 april 2022 · door Mete

Zit je lekker op een terras een hamburger te eten, mors je tomatenketchup op je witte blouse. Niet echt de ideale locatie om je kleding in een sopje soda te leggen. Grote kans dat je die vlek er nooit meer uitkrijgt. Gelukkig bestaan er veel tips uit grootmoeders tijd voor het verwijderen van vlekken in huis en uit kleding. In dit artikel zetten we de handigste schoonmaaktips van de website “Oma weet raad” voor je op een rij.

Oma weet raad schoonmaaktips

Vuile vlekken en vieze luchtjes in huis, we kennen het allemaal. De eerste ingeving is dan al snel met chemische schoonmaakmiddelen aan de slag te gaan. Maar niet elk materiaal is even geschikt voor agressieve reinigingsproducten. Laten we eens kijken welke toptips “Oma weet raad” voor ons heeft, met gebruikmaking van ouderwetse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes:

Oma weet raad vlekken:

  • Zweetvlekken uit kleding: Sportkleding, linnen blouses en katoenen t-shirts. Vooral in witte tops zie je het terug; gele vlekken onder je oksels en een zweetgeur die telkens de kop opsteekt. Giet 1/3e fles azijn in een liter water en laat dit een nacht weken. Daarna in de wasmachine en je ziet en ruikt er niets meer van!
  •  Witte kringen uit hout: Hete kopjes koffie of thee, zonder onderzetter, laten lelijke witte kringen achter op houten meubilair. Heb je ook zo’n kring? Leg er een katoenen theedoek op en verwarm de plek gedurende 30 seconden met een matig verwarmde strijkbout.
  • Vlekken van de muur: Vieze vingerafdrukken langs de muren, koffiedruppels naast de koffieautomaat, voor je het weet zitten je stralende witte muren vol vlekken. Je muur schoonmaken volgens “Oma weet raad”, doe je met een sopje van soda in lauwwarm water. Hier gooi je een versnipperd uitje doorheen en je veegt binnen een mum van tijd al je vlekken van de muur.
  • Glanzende glazen: Op “Oma weet raad” lees je allemaal gezondheidsvoordelen over appelazijn. Maar ook in het huishouden is appelazijn een wondermiddel. Wil je geen doffe glazen meer uit de vaatwasser? Voeg een scheutje appelazijn toe in het glansspoelmiddel bakje. Weg is die witte waas!
  • Tomatensaus uit kleding: Een opvallende tip om die bolognesesaus uit kleding te krijgen is het gebruik van tandpasta. Je smeert de vlek in met tandpasta, laat het drogen en gooit je kledingstuk daarna in de wasmachine.

Op de website “Oma weet raad” vind je nog veel meer wonderlijke tips en middeltjes die al generaties lang worden doorgegeven in de familie. Je kunt zoeken op onderwerp of op alfabetische volgorde. Er is ook een Facebookpagina waar regelmatig tips worden gepost. Heb je zelf een tip? Dan kun je die delen met bezoekers van de website. De tips zijn overigens niet getest, dus of het allemaal goed werkt, is een kwestie van zelf uitproberen.

Schoonmaak tips