De vaatwasser stinkt? Met deze tips los je dat op

17 januari 2024 · door Tara

Afwassen met een vaatwasser is hartstikke handig. Je hoeft nooit meer de afwas te doen en zet je vuile vaat altijd uit het zicht, direct in de vaatwasser. Inmiddels beschikken zelfs 6 op de 10 huishoudens dan ook over een vaatwasmachine. Ondanks die heerlijk geurende vaatwastabletten, kun je toch ineens een vaatwasser hebben die stinkt naar riool of een vaat uit de vaatwasser die stinkt. In dit artikel geven we tips om een vaatwasser die stinkt weer fris te laten ruiken.

Waarom heb je een vaatwasser die stinkt?

Een vaatwasser die stinkt naar slootwater of schone vaat uit de vaatwasser die stinkt, daar zit niemand op te wachten. Maar door frequent op lage temperaturen te wassen, krijgen vet, zeep en etensresten de kans achter te blijven in de machine en dan krijg je een vaatwasser die stinkt naar vis. Een afvoer van een vaatwasser die stinkt, wordt bijna altijd veroorzaakt door een ophoping van etensrestjes. Of het zoutreservoir van je vaatwasser stinkt, omdat je met zacht water wast en all-in-one tabletten gebruikt. Hoe dan ook, je wilt natuurlijk van die vieze geurtjes af.

De vaatwasser stinkt, wat te doen?

Eigenlijk hebben die nare geurtjes bijna allemaal met het goed reinigen van je vaatwasmachine te maken. Met name de verschillende onderdelen waar van alles in kan achterblijven. We zetten de verschillende manieren om vieze luchtjes op te lossen op een rij:

  • Luchten: Ben je een weekje weg geweest en heb je de vaatwasser even niet gebruikt? Dan kan deze muf gaan ruiken. Gewoon eventjes een uurtje of drie open zetten en de muffe geur is verdwenen.
  • Sproeiarmen: De sproeiarmen bevatten allemaal kleine gaatjes waar het water doorheen wordt gespoten. Bij het leeglopen van de vaatwasmachine kunnen etensresten vast komen te zitten in deze gaatjes. De gaatjes van je sproeiarmen 1 x per week doorprikken helpt, maar dan blijven de etensresten achter, binnenin de sproeiarm. Beter is het om de sproeiarm open te klikken en hem helemaal schoon te spoelen.
  • Filter: Juist het filter zit er om vuil op te vangen. Die moet je dus sowieso elke week uit de machine draaien en goed schoonspoelen met heet water. Voelt de filter zelf een beetje vettig aan? Maak deze dan schoon met een beetje afwasmiddel.
  • Rubbers: Ook in de rubbers van de deur hoopt vuil en vet zich op. Maak de binnenzijde van de deur en de rubbers dan ook 1 x per maand even schoon met een microvezeldoekje en allesreiniger.
  • Temperatuur: Om de machine extra schoon te houden, draai je de vaatwasser maandelijks op een hoge temperatuur (minimaal 70 graden). Dit doe je zonder vaat in de machine en eventueel met een speciale vaatwasmachinereiniger.

Hou je ondanks frequent schoonmaken van het apparaat toch last van een vaatwasser die stinkt? Informeer dan eens bij een schoonmaak professional wat je kunt doen om de machine weer fris te laten ruiken. Een ervaren poetsvrouw heeft vast goede tips uit de praktijk om je mee te geven. Je vindt een schoonmaak expert in je buurt, via de listings op deze website. 

Schoonmaak tips Keuken schoonmaken