Een tv scherm schoonmaken doe je zo

13 februari 2023 · door Tara

Je hebt hard gewerkt en zit helemaal klaar voor je favoriete serie. Heerlijk! Maar op het scherm van je tv zie je vage strepen en kleine zwarte stipjes. Behalve irritant, is het ook gewoon smerig; want die zwarte stipjes zijn vliegenstront.  In dit artikel vertellen we je hoe je een tv scherm gemakkelijk kunt schoonmaken, zonder de pixels of het scherm te beschadigen. Dat kijkt gelijk een stuk beter!

Waarom trekt de tv stof aan?

Het beeldscherm van je tv veroorzaakt statische elektriciteit. Dat is de benaming voor elektrische spanning die niet goed wordt geleid. Hierdoor ontstaat een, onschuldige, stilstaande elektrostatische lading. Beeldschermen van tv’s en computers bevatten statische elektriciteit. Stof, dat in de lucht dwarrelt, wordt naar de tv getrokken en blijft hierdoor plakken aan het beeldscherm. De meeste televisies bevatten tegenwoordig een speciale coating om het scherm te beschermen tegen ronddwarrelend vuil. Agressieve reinigingsmiddelen beschadigen deze coating.

Je tv scherm schoonmaken

Teveel stof kan je televisie op termijn beschadigen en de levensduur van je tv verkorten. Stof in de rand van je tv kan zelfs kortsluiting veroorzaken. Je kunt dan ook het beste wekelijks eventjes je tv schoonmaken. Op welke manier en met wat voor materiaal je een tv scherm kunt kuisen lees je in de volgende stappen:

  • TV uit: Zet de tv uit en laat deze helemaal afkoelen. Een tv die net heeft aangestaan is warm en kan daardoor strepen veroorzaken op je tv scherm na het schoonmaken.
  • Microvezeldoek: Een droge microvezeldoek trekt stof aan. Heb je alleen stof op je tv en geen vingerafdrukken? Dan volstaat het schoonvegen met een droog microvezeldoekje. Zitten er ook vingerafdrukken op je tv scherm? Maak dan het doekje licht vochtig en veeg zachtjes over je beeldscherm. Lauwwarm water, zonder schoonmaakmiddel, volstaat prima.

Let er wel op om altijd een zachte doek te gebruiken en geen papier bijvoorbeeld. Papier bevat houtvezels en kan daardoor krassen veroorzaken. Een brillendoekje of klassieke stofdoek zijn goede alternatieven voor de microvezeldoekjes. Wring het schoonmaakdoekje altijd goed uit, zodat er geen vocht in de rand van je tv kan lopen en zet ook niet te veel kracht. Door te hard te duwen, kunnen je de pixels in je tv scherm namelijk beschadigen.

Schoonmaakmiddel voor tv scherm

Bij verschillende winkels vind je speciale schoonmaakproducten voor je tv scherm. Die zie je in de vorm van een spray of foam. Laat je hierbij altijd goed adviseren door de verkoper, zodat je zeker weet dat je het reinigingsmiddel goed gebruikt. Ga vooral niet aan de slag met allesreiniger, spiritus of verdunde azijn. Deze huishoudmiddeltjes kunnen de coating van je beeldscherm aantasten en permanente vlekken achterlaten. Een dof, of vlekkerig scherm daar zit niemand op te wachten en een eenmaal beschadigde coating krijg je niet meer hersteld.

Wil je meer tips over het schoonmaken van jouw tv scherm? Vraag dan eens aan een professional hoe zij dit aanpakken. Je vindt een schoonmaakbedrijf in je buurt via de listings op deze website door het invullen van je postcode.

Schoonmaak tips Woonkamer schoonmaken