Handige tips om kauwgom uit kleding te verwijderen

14 maart 2023 · door Tara

Het is jou vast ook wel eens gebeurd; je komt thuis en ineens zie je een soort kleverig plakkaat op je kleding zitten. Bah; er is kauwgom blijven plakken. Ben je er ook nog op gaan zitten? Dan zit de bubblegum helemaal tussen de vezels van je kleding geplakt. Gelukkig kun je die kauwgom uit je broek ook weer verwijderen. In dit artikel geven we je handige tips om kauwgom uit je kleding te verwijderen.

Weet wat er in je kauwgom zit

We kauwen met z’n allen wereldwijd 100000 ton bubblegum weg per jaar. Niet zo gek dus dat er wel eens een stuk kauwgom op je kleding terecht kan komen. Normaal gesproken was je snoepgoed makkelijk uit je kleding, maar bij bubblegum werkt dat niet zo. Dat komt omdat kauwgompjes waterafstotende ingrediënten bevatten. Van origine bevat kauwgom natuurlijke gom van de gomboom. Tegenwoordig gebruiken de fabrikanten geen natuurlijke gom, maar synthetisch rubber. Dit synthetische rubber bevat allerlei polymeren, waaronder polyethyleen. Een andere naam voor plastic. Eigenlijk zit er dus een stuk plastic aan je kleding geplakt.

Kauwgom uit kleding verwijderen

Nu je weet dat er plastic aan je kledingstukken kleeft, wil je natuurlijk weten hoe je kauwgom dan kunt verwijderen uit je kleding. Kauwgom verwijderen is niet altijd even makkelijk, maar het kan wel. Heb je de volgende tips al eens geprobeerd?

  • Kauwgom verwijderen met strijkijzer: Leg het kledingstuk met de kauwgomvlek naar beneden op een stuk karton. Strijk er met een strijkijzer overheen op middelhoge temperatuur. De kauwgom smelt en hecht zich hierdoor vast aan het karton.
  • Kauwgom verwijderen met ijsklontjes: Doe ongeveer 5 ijsklontjes in een plastic zakje en leg deze op de kauwgomvlek. De kauwgom wordt hard en kun je met een stomp mesje verwijderen. Een alternatief is je kledingstuk in de vriezer te leggen en zo de kauwgom te bevriezen. Je breekt de kauwgom er dan zo vanaf.
  • Kauwgom verwijderen met pindakaas: Smeer een flinke klodder pindakaas op de vlek en laat het eventjes intrekken. De kauwgom wordt zacht en brokkelig door de olie in de pindakaas. Heb je geen pindakaas in huis? Gebruik dan een beetje boter. Na het intrekken was je de kleding op een lage temperatuur. Zo blijft er ook geen vetvlek achter.
  • Kauwgom verwijderen met wasbenzine: Wasbenzine is ook een prima middel om in te zetten. Giet een beetje wasbenzine op een stuk keukenpapier of microvezeldoekje en wrijf over de vlek. De kauwgom laat dan langzaam los. Gebruik je een microvezeldoekje, dan hecht de kauwgom zich daaraan, dus die kun je hierna weggooien.
  • Kauwgom verwijderen met aanstekergas: Verrassend genoeg heeft aanstekergas hetzelfde effect als bevriezen. Dit komt omdat aanstekergas stikstof bevat, waardoor het de kauwgom hard maakt. 

Nu past niet alles in de vriezer en kun je niet overal met een strijkbout overheen strijken. Kauwgom verwijderen uit grote stukken textiel, vloerkleden of bijvoorbeeld gordijnen, kun je in zo’n geval ook doen met stickerverwijderaar of speciale kauwgomverwijderaar. Wil je extra tips over het verwijderen van kauwgom? Neem dan contact op met een schoonmaak professional uit je buurt, die je vindt via de listings op deze website.

Schoonmaak tips