Help, de was uit de droogkast stinkt!

06 juli 2023 · door Tara

lekkerst wanneer we het buiten te drogen hangen, maar met ons Belgische klimaat lukt dat helaas niet altijd. Inmiddels heeft dan ook 67 % van de Belgen een droogkast in huis. Wanneer je bedenkt dat een gemiddeld gezin zo’n 3 x per week wast, is het niet zo gek dat de condensatie droogkast soms stinkt. In dit artikel bekijken we wat je kunt doen tegen was uit de droogkast die stinkt.

Waarom zongedroogd wasgoed lekker ruikt

Het geen fabel: wasgoed dat je buiten in het zonnetje laat drogen ruikt echt het lekkerst. Wetenschapper Silvia Pugliese deed er zelfs onderzoek naar en ontdekte dat zonlicht, in combinatie met natte was, bepaalde geuren creëert. De aldehyden en ketonen die hierdoor vrijkomen, zorgen voor de aanmaak van hexanal, dat naar pas gemaaid gras ruikt. Maar ook voor het licht naar citrus ruikende octanal en nonanal; dat naar rozen ruikt. Zo produceert de natuur een extra lekkere geur voor jouw was.

Waarom de was uit de droogkast stinkt

Een was die stinkt na het gebruiken van de droogkast, daar zit niemand op te wachten. Het kan ook zijn dat de droger zelf stinkt en niet het wasgoed. Hoe dan ook; beide zijn onprettig, maar wel makkelijk te verhelpen gelukkig:

 • Stinkende wasdroger:
  • Filters: Een droogkast geeft onaangename geuren af wanneer je de filters niet regelmatig reinigt. Reinig de filters na elke droogbeurt en stofzuig de filters 1 x per maand.
  • Condensor: Bij condensdrogers dien je de condensor schoon te maken. Er zijn condensdrogers waarbij je de condensor in zijn geheel kunt verwijderen; deze reinig je elke 2 maanden met een vochtige doek. Ook de ruimte waarin de condensor is geplaatst maak je schoon. Condensdrogers waarbij de condensor zit vastgeschroefd, reinig je elke 2 maanden door de voorzijde te stofzuigen.
  • Plastic: Nieuwe droogkasten geven een plastic geur af bij de eerste paar keer drogen. Dit verdwijnt vanzelf na een paar keer drogen.
 • Stinkende was:
  • Wasmachine: Wanneer je te weinig wasmiddel voor je wasgoed in de wasmachine hebt gebruikt, gaat je was stinken nadat je deze uit de droogkast haalt. Let dus altijd op de juiste dosering wasmiddel. Ook kan er vetluis in je wasmachine zitten of kunnen de filters van je wasmachine verstopt zijn. De was stinkt dan al voordat je deze in de droogkast stopt.
  • Wachttijd: Laat je wasgoed niet te lang in de wasmachine zitten voordat je deze in de droger stopt. Was die te lang in de wasmachine heeft gelegen, gaat stinken in de droger. Ook wacht je niet met het aanzetten van de droger nadat je het wasgoed er in stopt, maar zet je deze direct aan. Laat je natte was in de droger zitten? dan gaat je was ook stinken.

Wanneer de droger stinkt en je kijkt naar het advies van de website “Oma weet raad”; lees je dat je een washandje gedrenkt in azijn in de droger kunt stoppen. Na het draaien van het droogprogramma, is de vieze lucht verdwenen. Een andere manier is om speciale geurparels of droogtrommeldoekjes in de droger te gebruiken. Hiermee ruikt je was gegarandeerd lekker.

Wil je meer tips over een heerlijk geurende was en een schone droogkast? Informeer dan eens bij een schoonmaakexpert uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional, via de listings op deze website.

Schoonmaak tips