Hoe kun je de kalkrand uit je wc pot verwijderen?

16 februari 2024 · door Tara

Net als op de kraan, de douchekop en de muren of glazen wand van de douche, kan er in de toiletpot ook kalkaanslag ontstaan. In warm water krijgt kalk sneller de kans zich af te zetten, dan in koud water, maar toch zie je bij veel toiletten een zogenaamde kalkrand. Ondanks dat je goed schoonmaakt, ziet dit er toch wat viezig uit. In dit artikel bekijken we op welke manieren je deze kalkrand uit je wc pot kunt verwijderen.

Ondanks goed poetsen, toch een kalkrand

Een toilet maak je schoon en spoel je door met schoon drinkwater. Ons drinkwater bestaat niet alleen uit water, maar ook uit allerlei stofjes zoals chloor, lood, nikkel, ijzer, magnesium en kalk. De hoeveelheid kalk die jouw water bevat hangt af van je woongebied en kun je nakijken op deze kaart. Hoe hoger de kalk en het magnesiumgehalte, hoe harder je water. In België heeft alleen een klein gebied in het oosten van het land zacht water. Die kalk gaat zich op termijn afzetten in de toiletpot. Zie je eenmaal een witte rand? Dan zul je die lelijke kalkrand handmatig uit het toilet moeten verwijderen, want met enkel een paar keer doorspoelen gaat dit niet meer weg.

Hoe kun je de kalkrand uit de wc pot verwijderen?

Een kalkrand uit de wc verwijderen kan op verschillende manieren. Je kunt huis-tuin-en-keukenmiddeltjes proberen, of kiezen voor kant-en-klaar producten uit de supermarkt. We zetten de beste manieren voor je op een rij om kalk aanslag uit de wc te verwijderen:

  • Zuur: Door het inzetten van zure, bijtende, middelen zoals azijn, kun je de kalk uit de toiletpot wegpoetsen. Voordat je gaat slapen, giet je een laag schoonmaakazijn in de wc en onder de rand van de wc pot. Na een nachtje intrekken, poets je met de wc-borstel, de volgende ochtend, de kalkaanslag weg. Een nadeel van zure middelen is dat het op termijn ook je porselein aantast en bovendien hartstikke slecht is voor het milieu.
  • Cola: Geloof het of niet, maar ook cola kun je een nacht lang op de kalkrand laten inwerken. Het bevat namelijk het stofje fosforzuur. Laat dit nu net lekker hechten aan kalk! Voor het slapen gaan een halve liter cola in je wc en bij het opstaan poets je de kalklaag makkelijk weg.
  • Antikalkproducten: In de supermarkt vind je ook verschillende producten om kalk uit de wc te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld anti kalk tabletten in de wc gebruiken of speciale HG toiletgel extra sterk.

Wil je de kalkaanslag voortaan voorkomen? Dan moet je drastischer maatregelen nemen. Met een regenwatersysteem spoel je het toilet voortaan door met kalkvrij regenwater. Zo bespaar je niet alleen kostbaar drinkwater, maar komt er ook geen kalk meer in de wc. Wil je meer tips en ideeën over het verwijderen van kalk in het toilet? Schakel dan eens de kennis in van een deskundige. Je vindt de dichtstbijzijnde expert via de listings op de startpagina van deze website.

Badkamer schoonmaken