Hoe kun je de voegen van de badkamervloer schoonmaken?

09 mei 2024 · door Tara

Onze badkamers krijgen flink wat water te verduren. Gemiddeld verbruiken we zelfs 50 liter water per douchebeurt en alle waterdamp die hierbij vrijkomt, wordt opgezogen door de voegen. Vooral de voegen van de badkamervloer kunnen door een ophoping van vocht en vuil, flink vies worden. Wil je weten hoe je de voegen van je badkamervloer makkelijk kunt schoonmaken? Maak dan gebruik van de handige tips in deze blog.

Waarom verkleuren de voegen van de badkamervloer?

Badkamertegels zijn voorzien van een laag glazuur. Door dit gladde oppervlak kunnen vuil, kalk en schimmel zich moeilijker hechten aan de tegels. De voegen daarentegen zijn juist poreus en vormen hierdoor de ideale verzamelplek voor schimmels, kalk en vuil. Daar komt bij dat je bij witte voegen de vervuiling sneller opmerkt dan bij grijze voegen. Oranje gekleurde voegen duiden op vuil en bacteriën, terwijl zwartgekleurde voegen duiden op schimmels. Ook al poets je wekelijks je badkamervloer, de voegen zullen alsnog vuil worden op termijn en gaan verkleuren.

De voegen van de badkamervloer makkelijk schoonmaken

Het liefst houden we onze voegen net zo netjes als bij een nieuwe badkamer. Maar om nu wekelijks apart de voegen van de vloer te reinigen is een klus waar niemand op zit te wachten. Gelukkig kan dat ook een stuk makkelijker met deze tips:

  1. Wasverzachter op de vloer: Maak een sopje van warm water met een scheut wasverzachter en wrijf met een doekje de voegen weer stralend schoon.
  2. Voegen schoonmaken met soda: Zowel soda als baking soda zijn beiden geschikt om de voegen van de badkamervloer te reinigen. Baking soda heeft als voordeel dat je de voegen en de kitnaden, samen kunt schoonmaken. Dat doe je door een papje van baking soda met water op de voegen en kitranden te smeren. Laat dit een half uur intrekken en spoel het weg met schoon water.
  3. Speciale voegenreiniger: Met de speciale gel van HG, smeer je de voegen van de badkamervloer in. Dat laat je vervolgens een half uurtje intrekken, waarna je de gel verwijdert met een vochtige doek en de vloer dweilt met schoon water.
  4. Stoomreiniger: Een stoomreiniger weekt vuil gemakkelijk los vanwege de hoge temperatuur. Het apparaat huur je bij een bouwmarkt en je hebt geen schoonmaakmiddel nodig. Je weekt het vuil los en veegt de voegen hierna schoon met een droge doek.

Je leest veel over het inzetten van bleekmiddel, azijn, citroen, chloor of zelfs waterstofperoxide, om de voegen van je badkamer vloertegels weer schoon te krijgen. Alles kan, maar deze agressieve middelen kunnen je poreuze voegen juist aantasten en nog poreuzer maken. Hierdoor worden ze sneller vuil. Daarnaast zijn zuren en agressieve schoonmaakmiddelen heel erg slecht voor het milieu en komen ze vervolgens in het grondwater terecht.

Wil je meer handige tips over hoe je de voegen van de vloer het beste kunt schoonmaken? Schakel dan een schoonmaakster in die precies weet hoe je de voegen weer laat stralen. Door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website, vind je de dichtstbijzijnde schoonmaakster in de buurt.

Badkamer schoonmaken