Hoe kun je een autozetel reinigen?

15 maart 2024 · door Tara

Waar de ene persoon zijn auto wekelijks door de wasstraat haalt en rommel dagelijks verwijdert, is de auto voor anderen een verzamelplaats van losse verpakkingen en etensresten. Welk type autobezitter je ook bent, er kan bij iedereen weleens vuiligheid op de autozetel terechtkomen. Heb je vieze autostoelen? In deze blog bekijken we hoe je de autozetel het beste kunt reinigen.

Verschillende materialen autozetels

Autozetels zijn er in veel soorten en maten. Koop je een spiksplinternieuwe wagen? Dan mag je meestal kiezen uit het soort bekleding van je zetels. Veel gebruikte materialen voor autostoelen zijn bijvoorbeeld: skai (ook wel bekend als kunstleer) maar ook echt leder of suède zien we terug bij de luxere wagens. Daarnaast zijn er ook autostoelen die met stof bekleed zijn. De meest voorkomende materiaalsoorten zijn in dat geval: alcantara en jacquard.

Hoe kun je de autozetel reinigen?

Er zijn allerlei manieren om je autozetels te reinigen. Welke manier je uitkiest, hangt af van het materiaal waarmee je stoelen bekleed zijn. Helaas weten we van autozetels met een stoffen bekleding vaak niet om welke stofsoort het gaat. Om schade te voorkomen, is het daarom altijd belangrijk niet met agressieve schoonmaakmiddelen te werken en altijd eerst te beginnen met het stofzuigen van de stoelen. Het schoonmaken doe je hierna als volgt:

  • Stoffen autozetel reinigen: Bij een stoffen zetel maak je een sopje van lauw warm water met Biotex. Doe dit mengsel in een spuitfles en besproei de stoel. Pak dan een zachte borstel en wrijf licht over de hele stoel. Wrijf niet te hard, anders kan je de stof beschadigen. Hierna alles goed laten drogen en afvegen met een schone microvezel doek.
  • Lederen autozetel reinigen: Voor leer kun je gebruikmaken van een sopje met groene zeep. Groene zeep is namelijk biologisch afbreekbaar en bevat geen zuren. Maak de zetels schoon met het sopje en een microvezel doek en veeg het na het schoonmaken droog met een schone handdoek. Gebruik tijdens het schoonmaken niet teveel water.
  • Autozetel reinigen met stoomreiniger: Stoffen bekleding kan ook prima gereinigd worden met een stoomreiniger. Het voordeel hiervan is, dat er geen schoonmaakmiddel aan te pas komt. De hoge temperatuur van de stoom maakt dit namelijk overbodig. Daarnaast doodt de stoom alle bacteriën. Let er bij het gebruik van een stoomreiniger wel op dat je de reinigingskop niet stil houdt op dezelfde plek, dan krijg je lelijke strepen. Vooral langzaam van boven naar beneden blijven bewegen.

De autozetel reinigen met behulp van hogedrukreiniging is ook een populaire variant. Maar verschillende autofabrikanten waarschuwen voor het gebruik van een hogedrukspuit op de autobekleding. Door de kracht van de spuit kun je ongemerkt de bekleding permanent beschadigen. Lelijke vlekken en de autozetel reinigen kan overigens volgens “Tante Kaat” ook met een pasta van baking soda en azijn. Eventjes laten drogen en daarna met de stofzuiger verwijderen.

Schakel een professional in

Een nadeel van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, is dat je nooit zeker weet of je de bekleding niet aantast. Laat je de autozetels schoonmaken door een professional, dan krijg je gegarandeerd een auto terug zonder vlekken. Wil je jezelf een hoop tijd besparen en een interieur dat er weer uitziet als nieuw? Maak dan een afspraak met de dichtstbijzijnde vakman, die je vindt via de listings op deze website.

Schoonmaak tips