Hoe kun je een kattenpis geur verwijderen?

18 december 2023 · door Tara

Heb je ook katten thuis? Dan kan het best weleens gebeuren dat je kat buiten de kattenbak plast. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de kattenbak niet schoon genoeg is, de toegang naar de kattenbak geblokkeerd is, maar ook na een operatie of door een blaasaandoening. De geur van kattenpis is heel penetrant en een huis dat stinkt naar kattenpis wil je natuurlijk niet. In dit artikel vertellen we hoe je de kattenpis geur het beste kunt verwijderen.

Waarom stinkt kattenpis zo?

Onze katten stammen af van de Egyptische kat. Het kattenlichaam is dan ook gebouwd om te leven in droge, warme, gebieden en weinig water te drinken. Hierdoor is kattenurine zeer geconcentreerd. Een kattenpis vlek die opdroogt, ruikt naar ammoniak. Dit komt doordat het uitgescheiden ureum wordt omgezet in ammoniak. Daarnaast komen er thiolen vrij die voor een zwavelachtige lucht zorgen. In combinatie met urinezuur is de stank compleet.

Hoe kattenpis geur verwijderen?

Gelukkig bestaan er genoeg middeltjes om de kattenpis geur te verwijderen. Zowel kant-en-klaar producten als middeltjes die je zelf kunt maken. We zetten een stappenplan met Biotex en chirurgische alcohol op een rij:

  • Verwijderen: Haal met keukenpapier, of toiletpapier, zoveel mogelijk urine van de plek. Wil je kattenpis geur verwijderen uit een zetel, of kattenpis geur verwijderen van tapijt, begin dan altijd eerst met het deppen met oude doeken.
  • Schoonmaken: Maak een sopje van groene Biotex met warm water en wrijf met een schone doek de plek in. Herhaal dit zo nodig met andere schone lapjes, totdat je de geur niet meer ruikt. Wanneer je dezelfde doek gebruikt, verspreid je de urine met het water.
  • Verwijderen: Pak nu een nieuwe teil met warm water en verwijder het zeepsop met schoon water. Ook hiervoor gebruik je steeds een schoon lapje.
  • Drogen: Maak de plek zo goed mogelijk droog.
  • Alcohol: Nadat alles gedroogd is, dep je de plek met chirurgische alcohol. Dit is verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen. Je kunt dit middel ook in een sprayfles op de vlek sprayen.

Een andere manier die werkt, is bijvoorbeeld de kattenpis geur verwijderen met baking soda. Hiervoor moet je de plek deppen met een sopje van 3 eetlepels zuiveringszout met warm water. Kattenpis geur verwijderen van een tapijt kan ook zonder water, door het zuiveringszout op het tapijt te strooien en een dag te laten intrekken. Hierna kun je het gemakkelijk weghalen met de stofzuiger. Alleen zit je dan wel een dag met zuiveringszout op je tapijt.

Azijn, ammoniak en chloor

Wil je andere zelfgemaakte middelen gebruiken? De geur van kattenpis verwijderen met azijn kan volgens verschillende websites, zoals de website van Tante Kaat. Maar azijn, ammoniak en chloor, maskeren de geur en breken hem niet af. Om de oude kattenpis geur te verwijderen heb je echt een enzymhoudend middel nodig. Alleen met een enzymhoudend middel, worden de eiwitten in de urine namelijk afgebroken en verdwijnt de geur. Wanneer de geur latent achterblijft, nodigt dit de kat juist uit opnieuw op de plek te plassen. Daarnaast bevat urine van zichzelf ammoniak, waardoor de kat, na het schoonmaken met ammoniak, denkt dat dit een nieuwe plasplek is.

Kattenpis geur verwijderen beton

Beton en natuursteen zijn poreuze materialen waar kattenurine diep in kan doordringen. Met een kant-en-klaar product van Ecodor genaamd: UF-2000, verwijder je de kattenpis door het in te spuiten en 2 uur af te dekken met plastic. Dit proces herhaal je net zo lang totdat je de geur niet meer ruikt. Wil je meer tips over het verwijderen van de geur van kattenurine? Informeer dan eens bij een schoonmaakprofessional die je vindt via de listings op deze website.

Schoonmaak tips