Hoe kun je een tapijt reinigen?

14 november 2022 · door Tara

Heb je tapijt in huis? Dan zul je merken dat alleen stofzuigen na verloop van tijd onvoldoende helpt. Door vuil wat zich vastzet in je tapijt, kan de kleur veranderen. Ook kunnen er op termijn vlekken in je tapijt komen en kan het een beetje muf gaan ruiken. Je tapijt reinigen kun je uitbesteden of eerst zelf proberen. In dit artikel bekijken we beide manieren.

Je tapijt reinigen uitbesteden

Je zou denken dat regelmatig stofzuigen je tapijt schoon genoeg houdt, maar helaas is de werkelijkheid toch echt anders. Het tapijt neemt, naast stof en vuil, ook huidschilfers op. De ideale omgeving voor de huisstofmijt. Dat beestje is in België zelfs de grootste veroorzaker van allergische reacties. Met stofzuigen krijg je die huisstofmijt niet weg, maar met een professionele reiniging wel. Je tapijt laten reinigen werkt als volgt:

  • Thuis of op locatie: Heb je een tapijt als decoratie, dan kan de schoonmaakfirma het bij je ophalen en op hun eigen locatie schoonmaken. Voor vaste vloerbekleding, komt het bedrijf bij je thuis om de werkzaamheden uit te voeren.
  • Bonnet methode: Het schoonmaakbedrijf weekt eerst, met een speciaal reinigingsmiddel, het vuil los uit de bovenlaag van het tapijt. Hierna volgt een sessie met de schrobmachine die voorzien is van een microvezel pad. De bovenlaag van het tapijt is weer schoon en binnen dertig minuten droog.
  • Truck-mount dieptereiniging: Deze methode is geschikt om langharig tapijt te reinigen en sterk vervuild tapijt. De truck-mount machine spuit verwarmd water onder druk, samen met tapijtshampoo, in je tapijt. Hierna worden vuil en vocht, vacuüm, het tapijt uitgezogen. De droogtijd bij deze methode varieert tussen de twee tot zes uur.
  • Koolzuurmethode: Het tapijt wordt geïnjecteerd met koolzuur. Omdat de koolzuurbelletjes het vuil losmaken van het tapijt, is er weinig water nodig. Het koolzuur duwt het vuil naar de oppervlakte en het schoonmaakbedrijf kan het zo makkelijk verwijderen. De droogtijd bij deze methode ligt tussen de één tot twee uur.

Niet alleen haal je met een halfjaarlijkse reiniging stofmijt en vuil uit het tapijt; je verbetert ook meteen het binnenklimaat. De combinatie van tapijt en stofzuigen is namelijk een grote bron voor fijnstof in huis. Een tapijt laten reinigen varieert in prijs. De kosten zijn afhankelijk van het oppervlak, de mate van bevuiling en de gekozen reinigingsmethode. Ook kun je na afloop een extra vuilwerende coating laten aanbrengen. Reken op een vanaf prijs van € 150,- tot € 450,- euro.

Hoe zelf je tapijt reinigen?

Heb je momenteel geen budget voor een flinke dieptereiniging of wil je jouw tapijt gewoon lekker opfrissen? Dan kun je ook zelf aan de slag. Je tapijt reinigen met tips van de website “oma’s tips” of je tapijt reinigen met tips van de website “tante Kaat” kan natuurlijk ook. We zochten de beste tips voor je uit:

  • Tapijt reinigen soda: Baking soda is het meest gebruikte middel om een tapijt te reinigen. Je strooit de baking soda over je tapijt en laat dit een nacht intrekken. De volgende dag stofzuigen en klaar is je tapijt. Wil je het ook nog fris laten ruiken? Meng dan de baking soda met waspoeder!
  • Vlekken verwijderen: Smeer de vlekken volledig in met scheerschuim of groene zeep. Hierna verwijder je het schuim of de zeep met een schone doek en heet water.
  • Stoomreiniger: Bij de meeste bouwmarkten kun je wel een stoomreiniger huren. Door de hoge temperatuur verwijder je de meeste bacteriën en vlekken.

Het grootste nadeel van zelf reinigen is de kans dat je jouw tapijt verpest. Middeltjes op basis van azijn zijn daarom af te raden, omdat je tapijt hierdoor kan verkleuren. Ook is niet elk materiaal bestand tegen water en kan het gaan krimpen of kleuren laten doorlopen. Voor een tussentijdse opfrisbeurt is het een prima plan, voor een echte dieptereiniging biedt een professional hulp. Je vindt een expert in tapijtreiniging via de listings op deze website.

Schoonmaak tips