Hoe kun je een wasmachine reinigen?

20 juli 2022 · door Tara

Gemiddeld draait onze wasmachine vier keer per week een vuile was. Dat komt neer op tien miljoen wasbeurten per week! Onze wasmachines krijgen dus flink wat wasmiddelen te verduren. Maar om goed te blijven functioneren, moet je de machine ook regelmatig reinigen. Op welke manieren je dat allemaal kunt doen lees je in dit artikel.

De juiste dosering wasmiddel

Veel mensen denken dat vuile kleding schoner wordt door er lekker veel wasmiddel bij te stoppen. Ook wordt sterk vervuild wasgoed eerst “te weken” gezet in een sopje met wasmiddel. Het idee dat extra veel wasmiddel schoner is voor je kleding, klopt helemaal niet. Je wasmachine moet juist harder werken om al dat sop af te voeren en zeepresten blijven achter in je machine en afvoerleidingen. Gevolg, een stinkende machine. Beter is het om gewoon de aanbevolen dosering, die op je wasmiddel vermeldt staat, te gebruiken.

Vetluis door teveel wasmiddel

Heb je grijze strepen in je kleding en komt je wasgoed muf uit de wasmachine? Dikke kans dat je last hebt van vetluis, of wasluis. Dat klinkt smerig en dat is het ook. Door wasmiddelen die niet goed oplossen, blijven er haren, huidschilfers en huidvetten kleven aan de achtergebleven zeepresten. Dit vormt een ideale voedingsbodem voor zeepbacteriën. Dat ruik je niet alleen, maar zie je ook terug in bijvoorbeeld de rubbers van de deur. Wasluis ziet eruit als een grijze smurrie. Ruik je een rioollucht? Dan is het de hoogste tijd om je machine schoon te maken. 

Hoe de wasmachine reinigen?

Een wasmachine schoonmaken kan op verschillende manieren. Je kunt een speciaal reinigingsproduct voor wasmachines gebruiken, maar je kunt ook schoonmaakmiddelen toevoegen en op hoge temperaturen de machine laten draaien (zonder was). We zetten een aantal methoden voor je op een rij:

  • Wasmachine reinigen azijn: Met azijn kun je de machine prima ontkalken. Let er wel op dat je dat niet doet met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn tast, door de hoge zuurgraad, namelijk de rubbers van de machine aan. Je kunt een flinke scheut natuurazijn in het doseerbakje schenken of rechtstreeks in de wastrommel. Hierna laat je de wasmachine op 90 graden draaien en de machine is weer schoon.
  • Wasmachine reinigen met soda: Een half kopje soda is genoeg om je machine weer stralend schoon te krijgen. Strooi de soda in de wastrommel en draai een programma op 90 graden.
  • Wasmachine reinigen vaatwastablet: Vaatwastabletten bevatten ontvetters. Ideaal dus om die aangekoekte zeepresten uit de wasmachine te verwijderen. Door twee vaatwasblokjes in het doseerbakje te stoppen en de wasmachine een programma op 90 graden te laten afwerken, heb je weer een schone machine.

Voor het verwijderen van vetluis gebruik je het liefst een wasmiddel voor de witte was met bleekmiddel. De vetluis bacterie kan hier niet tegen. Bij temperaturen boven de 60 graden, overleven de bacteriën niet. Maandelijks een was op 90 graden draaien lost dit probleem op.

Vergeet ook de rest niet

De machine die zorgt voor jouw schone was, wil zelf ook af en toe een poetsbeurt. Het doseerbakje bijvoorbeeld, kun je in zijn  geheel verwijderen en met een sopje met allesreiniger schoonmaken. De rubbers rondom de deur maak je schoon met keukenpapier en het filter maak je makkelijk schoon met warm water. Ben je benieuwd naar meer schoonmaaktips voor je wasmachine? Vraag het aan een schoonmaakster uit je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Schoonmaak tips