Hoe kun je het beste een betonvloer schoonmaken?

04 juni 2024 · door Tara

Betonvloeren zie je steeds vaker terugkomen in het interieur. Van woonkamers en keukens, tot complete badkamers van beton. Beton lijkt makkelijk schoon te houden, maar het gaat net iets anders dan bij een tegelvloer. Als je niet goed weet hoe je beton reinigt, kun je nare vlekken in je vloer krijgen. In deze blog vertellen we je precies hoe je de betonvloer wél moet schoonmaken.

Dit moet je weten over een betonvloer

Een betonnen vloer oogt oersterk, maar toch is dat niet helemaal waar. Beton is namelijk van zichzelf poreus. Je kunt het vergelijken met natuursteen zoals marmer, travertin of leisteen. Een poreuze vloer absorbeert vuil en vocht en dit leidt gemakkelijk tot vlekken. Dit betekent ook dat beton, net als natuursteen, wordt aangetast door zuren en alkalische reinigers. Je vloer schoonmaken met een scheutje schoonmaakazijn of een vlek verwijderen met ammoniak is dan ook een slecht idee. Beter is om je betonvloer te laten impregneren, zodat het onderhoud en schoonmaken een stuk makkelijker gaat en vlekken minder kans krijgen.

Hoe moet je een betonvloer schoonmaken?

Of je nu een gevlinderde betonvloer gaat schoonmaken of een gepolierde betonvloer gaat schoonmaken, de manier van schoonmaken blijft hetzelfde. Een gevlinderde of gepolierde vloer wil namelijk niets anders zeggen dan dat de ruwe betonvloer glad is gemaakt. Het schoonmaken van de vloer doe je als volgt:

  • Stofzuigen: Door twee tot drie keer per week te stofzuigen, voorkom je dat er vuil en zand in de vloer gelopen wordt. Voor het stofzuigen gebruik je een parketborstel zodat je geen krassen kunt maken op je vloer.
  • Vlekken verwijderen: Merk je vlekken op in het beton? Verwijder deze dan zo snel mogelijk zodat de vlek niet in de vloer kan trekken. Bij voorkeur gebruik je hier speciale vlekverwijderaar voor beton voor.
  • Dweilen: Om je betonvloer te onderhouden is het belangrijk dat je de vloer ook minstens twee keer per week dweilt. Je gebruikt hiervoor de ene dag twee verschillende emmers. Met de emmer met schoon en warm water dweil je de vloer, in de andere emmer wring je de dweil uit, zodat je niet met vuil water dweilt. De tweede keer in de week dat je dweilt, voeg je betonreinigingsmiddel toe aan je emmer met warm water. Ook dan wring je de vuile mop uit in een andere emmer.

Ook een ruwe betonvloer schoonmaken doe je op dezelfde manier. Alleen zul je eerder een ruwe betonvloer tegenkomen in een garage of schuur dan in een woonruimte. Juist in garages en schuurtjes wordt er flink wat geknoeid en wordt de vloer minder frequent schoongemaakt. Een oplossing kan dan zijn om de vloer hier te schilderen, zodat je deze makkelijker schoonhoudt.

Kies voor pH-neutrale producten

Heb je geen speciaal schoonmaakmiddel voor een betonnen vloer in huis? Dan kun je altijd gebruikmaken van een pH-neutraal schoonmaakmiddel. De pH-waarde lees je terug op de fles en geeft aan hoe zuur een product is. Een pH-waarde van 7 is altijd goed, want dat is, net als water, neutraal. Weet je niet zeker welk product je nog meer kunt gebruiken? Vraag het dan eens aan een professional. Je vindt het dichtstbijzijnde schoonmaakbedrijf door je postcode in te voeren op de startpagina van deze website.

Schoonmaak tips Woonkamer schoonmaken