Hoe kun je het beste zonnepanelen reinigen?

29 september 2023 · door Tara

Heb je eenmaal besloten om zelf je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen op je dak, dan ben je natuurlijk blij wanneer de installatie voltooid is. Vanaf nu geniet je dagelijks van gratis stroom! Hartstikke mooi, maar om de komende 25 jaar gebruik te maken van die gratis stroom, moet je wel je zonnepanelen regelmatig schoonmaken. Wil je ook weten hoe je zonnepanelen het beste kunt reinigen? Je leest er hier alles over.

Waarom moet je zonnepanelen reinigen?

Laten we beginnen met de vraag waarom het überhaupt noodzakelijk is om je zonnepanelen te laten reinigen. De panelen staan op je dak en net als het dak zelf, worden ook de panelen vuil. Er kan vogelpoep op terecht komen of bijvoorbeeld roetdeeltjes en zand wat neerslaat door regen. De panelen moeten juist zo schoon mogelijk blijven om voldoende zonlicht op te vangen. Het is zelfs zo dat vervuilde panelen minder rendement opleveren. Het laten schoonmaken van je zonnepanelen zorgt er dus voor dat jij van een maximale opbrengst geniet.

Hoe je zonnepanelen kunt reinigen

Natuurlijk kun je zelf je zonnepanelen gaan reinigen. Maar bedenk wel dat je speciale materialen nodig hebt om je panelen niet te beschadigen én dat je niet gewend bent om boven op je dak te werken. Het is niet alleen voor jezelf een stuk veiliger, maar ook voor het behoud van je zonnepanelen, om de schoonmaak uit te besteden aan een specialist. Om zonnepanelen te reinigen wordt er soms een prijs per paneel berekend, of direct een totaalprijs. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 120,- tot € 150,- euro voor een poetsbeurt.

Laat je helpen door een professional

Hoe vaak je zonnepanelen moet reinigen, hangt af van je locatie en varieert van jaarlijks tot elke drie jaar. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan heb je meer last van afgevallen bladeren en vogelpoep. In de stad is dit aanzienlijk minder. Vraag advies aan de specialist om te kijken wat voor jou de beste frequentie is. We zochten alvast een aantal vakmannen voor je op:

  • Zonnepanelen reinigen West-Vlaanderen: Schoonmaak Brennie uit Brugge, kiest ervoor om eerst al het vuil, mos en aanslag te verwijderen en hierna de panelen extra schoon te maken met speciale producten. Dankzij de hoogtewerker zijn grote hoogtes geen enkel probleem.
  • Zonnepanelen reinigen Limburg: Bij specialist Solar Clean worden uw panelen niet alleen gereinigd, maar volgt ook een uitgebreide inspectie op eventuele gebreken.
  • Zonnepanelen reinigen Antwerpen: Bij Target Window Care is geen paneel te hoog om gewassen te worden. De schoonmakers maken gebruik van speciale alpinisme technieken om op een veilige manier de meest onbereikbare plekken schoon te maken.
  • Zonnepanelen reinigen Oost-Vlaanderen: Osmo Clean uit Drongen zorgt voor een nauwkeurige en 100% natuurlijke reiniging met osmose water zodat zeep en schoonmaakmiddel overbodig wordt.

Wil je weten waar de dichtstbijzijnde zonnepanelen schoonmaker bij jou in de buurt zit? Kijk dan snel bij de listings op onze website. Je vindt gemakkelijk een professional door op de plaatsnaam of postcode te zoeken.

Schoonmaakbedrijf