Hoe kun je horren het beste schoonmaken?

12 juni 2023 · door Tara

Heb je thuis van dat handige horrengaas voor je ramen en deuren? Dan zul je zien dat hier na verloop van tijd best wel wat stof en vuil aan blijft plakken. Het is fijn dat je insecten weert, maar vuile horren zijn geen mooi gezicht. In dit artikel geven we je de beste tips om de horren te reinigen. Zo wordt horren schoonmaken een fluitje van een cent.

Waarom horren schoonmaken?

Een vliegenraam, of hor, wordt geproduceerd in verschillende materialen. Het meest gebruikte materiaal voor de gemiddelde woning, is glasvezel met een polyester coating. Ook een coating van vinyl, of 100% polyester gaas wordt toegepast voor particuliere woningen. Bij monumenten zie je vaak brons en bedrijfspanden zetten rvs of aluminium horren in. Waar je hor ook van gemaakt is, er blijven pollen en stof aan plakken. Vooral voor mensen met allergieën of astma, is regelmatig het horrengaas schoonmaken dan ook geen overbodige luxe. Bovendien is het wel zo hygiënisch om ook eventueel dode beestjes uit je horrengaas te verwijderen.

Horren schoonmaken doe je zo

Het schoonmaken van horren lijkt misschien een vervelend karwei, maar als je eenmaal weet hoe het moet, gaat het sneller dan je denkt. Er zijn verschillende manieren om horren te reinigen:

  • Stofzuigen: Pollen en stof wegzuigen van je horren is de makkelijkste manier. Maar voordat je enthousiast met de stofzuiger over de horren glijdt, verwissel je eerst de parketborstel voor een meubelborsteltje als mondstuk. Heb je een stofzuiger met verstelbare zuigkracht? Dan zet je hem op de laagste stand. Stofzuig nu je horren van boven naar beneden, zonder veel kracht te zetten. Ideaal voor rolhorren en plissé hordeur.
  • Douchen: Bij inzethorren, magnetische horren en klemhorren, kun je het vliegenraam verwijderen en afspoelen onder de douche met een zachte straal lauwwarm water. Ditzelfde kun je natuurlijk ook in de tuin met de tuinslang doen, alleen heb je daar meestal geen warm water. Let er wel op dat je de horren goed droogmaakt voordat je ze weer terugplaatst. Dit doe je deppend met een handdoek, of laat ze drogen aan de lucht. Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook de horren van je caravan schoonmaken.
  • Kledingroller: Stof verwijder je ook heel makkelijk door met je kledingroller over de horren te rollen. Door de plakkracht van de roller, blijft al het stof aan de kledingroller plakken.
  • Microvezeldoek: Voor zwaardere bevuiling, gebruik je een emmer met warm water en een microvezeldoekje. Hiermee veeg je zachtjes het vuil van de vliegenramen.

Voor welke methode je ook kiest, gebruik geen schoonmaakmiddel. Door chemische middelen kun je het gaas aantasten. Ook kan het gaas verkleuren en blijf je met gevlekte horren achter.

Tips voor horren schoonmaken

Ga je aan de slag met je horren? Probeer je ramen en deuren dan zoveel mogelijk open te zetten, zodat je na afloop de ruiten niet hoeft te poetsen en er makkelijk bij kunt. Door om de drie maanden je horren te poetsen; hou je vuil buiten de deur en ben je sneller klaar. Let bij plissé hordeuren en rolgordijnen goed op dat alles zeer goed droog is. Vochtige rolgordijnen en plissé hordeuren gaan stinken en kunnen gaan schimmelen. 

Wil je meer tips over het schoonmaken van horren? Neem dan eens contact op met een schoonmaak professional in je buurt die je vindt via de listings op onze website.

Schoonmaak tips