Hoe kun je kaarsvet verwijderen van de vloer?

25 oktober 2023 · door Tara

Kaarsen zijn echte sfeermakers en gezellig om te branden. Maar soms kan er weleens iets misgaan en druipt het kaarsvet per ongeluk over je houten vloer of vloerbedekking. Zo’n vettige kaarsvet vlek, daar zit niemand op te wachten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de vlek weer helemaal weg te krijgen. In dit artikel vertellen we je alles over het verwijderen van kaarsvet van de vloer.

Waarom laat een kaars vetvlek achter?

Kaarsen worden gemaakt van een brandstof en een lont. Die brandstof kan bestaan uit paraffine, bijenwas, sojawas of stearine. Paraffine en stearine zijn de meest gebruikte brandstoffen voor kaarsen. Wanneer je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de lont zich vol met de brandstof. Paraffine is een minerale olie en dus vet. Ditzelfde geldt voor stearine, wat gewonnen wordt uit dierlijke of plantaardige vetten. Kaarsvet kan dus voor lelijke vlekken zorgen.

Gemorst kaarsvet verwijderen van de vloer

Hoe je kaarsvet van de vloer moet verwijderen hangt af van het type ondergrond. Vettig kaarsvet van een stenen vloer verwijderen, werkt anders dan van een tapijt of vloerbedekking bijvoorbeeld. We zetten de verschillende situaties voor je op een rij:

  • Kaarsvet verwijderen stenen vloer: Van een stenen vloer is het makkelijk het gestolde kaarsvet in een dikke plak er af te krabben. Hierna kun je een sopje maken van 20 milliliter water vermengd met 50 milliliter afwasmiddel en zo de restanten verwijderen. Kaarsvet op een natuurstenen vloer, kun je rechtstreeks eraf halen door wat afwasmiddel op een microvezeldoekje te smeren en hiermee over de vlek te wrijven. De zeepresten maak je daarna schoon met water. Verwijder wel eerst het grootste deel gestold kaarsvet.
  • Kaarsvet verwijderen houten vloer: Bij een houten vloer loop je de kans dat de paraffine vetvlekken achterlaat. Verwijder daarom zo snel mogelijk het gestolde kaarsvet door met een bankpasje over de plek te krabben. Hierna smeer je de vlek in met een beetje groene zeep en poets je het weg met een schoonmaakdoekje. Blijft er toch wat vet achter? Maak dit dan warm met een föhn en verwijder het met wat keukenpapier.
  • Kaarsvet verwijderen vloerbedekking: Heb je hoogpolige vloerbedekking? Dan zul je flink moeten plukken en krabben met je nagels om eerst het gestolde kaarsvet er uit te plukken. Pak daarna de strijkbout en zet deze op de laagste stand. Leg een laag keukenpapier op de achtergebleven vlek en strijk hier met de strijkbout overheen. Het vet hecht zich nu vast aan het keukenpapier. Verplaats het keukenpapier regelmatig terwijl je strijkt; net zo lang totdat de vlek verdwenen is.

Het verwijderen van kaarsvet is best wel een klusje wat je secuur moet aanpakken om geen grotere schade aan te richten. Voor je het weet, veroorzaak je per ongeluk krassen op je vloer of schroeiplekken in je tapijt of vloerbedekking met de strijkbout. Pak het daarom voorzichtig aan, of schakel de hulp in van een professional. Je vindt de dichtstbijzijnde schoonmaakexpert gemakkelijk via de listings op deze website.

Schoonmaak tips