Hoe kun je kalk gemakkelijk verwijderen?

16 januari 2023 · door Tara

Je herkent het meteen, witte strepen op de glazen deur van de douche en lelijke vlekken op je douchekop. Kalk hecht zich helaas overal aan vast en veeg je niet eventjes weg tijdens je wekelijkse schoonmaakbeurt. Gelukkig zijn er allemaal trucjes om die hardnekkige kalk te verwijderen en je sanitair weer stralend schoon te krijgen. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

We verbruiken dagelijks gemiddeld zo’n 114 liter water per persoon. Het grootste deel van deze hoeveelheid water, spoelen we weg onder de douche. In dit water zijn allemaal stoffen opgelost, waaronder calcium en magnesium. De waterhardheid geeft de hoeveelheid calcium weer. Hoe hoger de hoeveelheid calcium; hoe “harder” je water. Op deze kaart zie je hoe het met de waterhardheid in jouw regio is gesteld. Wanneer water verwarmd wordt, zet calcium zich af op je sanitair en droogt het op als een witte vlek of streep; de zogenaamde kalkaanslag.

Kalk aanslag verwijderen

Kalkaanslag, of kalkafzetting, ziet er ontsierend uit. Het lijkt alsof je douche niet goed is schoongemaakt; terwijl dat helemaal niet het geval is. In de winkel kom je verschillende kant-en-klare chemische producten tegen om kalkaanslag te lijf te gaan. Maar beter is het, om niet direct naar de chemicaliën te grijpen. Probeer eens de volgende tips voor het verwijderen van kalk:

  • Hoe kalk verwijderen van glas?: Je glazen douchedeur krijgt het zwaar te verduren; want juist onder de douche gebruiken we graag warm water. Hierdoor zul je de meeste kalk verwijderen uit je douche. Natuurazijn is een wondermiddel voor glas. Drenk een oude theedoek in natuurazijn en wrijf je complete douchedeur ermee in. Je kunt ook een kopje azijn mengen met heet water en dit in een plantenspuit gieten. Eventjes wachten totdat de azijn is opgedroogd en hierna maak je het glas op de gebruikelijke manier schoon.
  • Hoe kalk verwijderen in wc pot?: Ook langs de rand van de toiletpot zie je kalkafzetting. Het klinkt misschien een beetje gek, maar met cola, laat de kalk los van de rand. Je schenkt de cola onder de rand en laat het een paar uur intrekken. Hierna trek je het toilet door en schrob je de rand schoon met de toiletborstel en een gebruikelijk schoonmaakmiddel.
  • Hoe kalk verwijderen van natuursteen?: Natuursteen is een prachtig product om in badkamers te gebruiken. Alleen is natuursteen poreus. Ga je met bijtende middeltjes, als azijn of bleek, aan de slag, dan kan de steen verkleuren. Het beste is om speciale zuurvrije schoonmaakmiddelen bestemd voor natuursteen te gebruiken.
  • Hoe de douchekop ontkalken?: De gaatjes in de kranen en douchekop kunnen na verloop van tijd verstopt raken met kalk. Zet ze een nachtje in een emmer met een halve hoeveelheid water en een halve hoeveelheid azijn. De volgende dag klopt je de kalkresten er gemakkelijk uit. 

Antikalk producten kun je inzetten als laatste redmiddel, maar zijn schadelijk voor het milieu en ook voor jezelf. Het is niet voor niets; dat er allerlei waarschuwingssymbolen op vermeld staan. Daarnaast kunnen ontkalkingsproducten niet alleen de kalk verwijderen, maar ook je chroom, kunststof en metaal aantasten.

Kalk verwijderen voorkomen

Wil je zo min mogelijk aan de slag met kalk verwijderen? Dan kun je ook een waterontharder overwegen. Dit apparaatje wordt op je waterleiding geplaatst en zorgt er voor; dat kalk zich niet meer kan hechten. Ook je douchekop en kranen, na gebruik, naspoelen met koud water en direct afdrogen, zorgt voor minder kalkafzetting. Wil je meer tips van een professional? Informeer dan eens bij een schoonmaakbedrijf in je buurt. Je vindt deze via de listings op onze website.

Schoonmaak tips Badkamer schoonmaken