Hoe kun je op een makkelijke manier je gasfornuis schoonmaken?

12 april 2024 · door Tara

Je gasfornuis gebruik je bijna elke dag dus geen wonder dat een fornuis flink vuil kan worden. Lekker kokkerellen is leuk, maar de vaat die achterblijft en het schoonmaken van het gasfornuis, zijn klusjes die we het liefst aan een ander overlaten. Wil je weten hoe je gemakkelijk je gasfornuis kunt schoonmaken? Je leest het in deze blog.

Waarom een schoon fornuis belangrijk is

Eten bereiden doe je het beste in een hygiënische omgeving. Zo voorkom je dat ziekteverwekkers je eten besmetten en je niet met buikloop eindigt. Een koelkast, werkblad en gasfornuis schoonhouden is dan ook essentieel voor een schone keuken. Maar wist je dat een vuil fornuis ook tot gevaarlijke situaties kan leiden? Vervuilde gaspitten kunnen ervoor zorgen dat het gas niet volledig ontbrandt waardoor er gas weglekt. Ook kan er teveel koolmonoxide vrijkomen, wat schadelijk is om in te ademen. Het is dus beter om je gasfornuis op orde te houden.

Hoe kun je een gasfornuis schoonmaken?

Er zijn allemaal verschillende manieren om een gasfornuis schoon te poetsen. De bekendste is om met allesreiniger en een microvezeldoekje alles schoon te vegen, maar dat werkt niet altijd afdoende. Met deze tips, ben je in een handomdraai klaar:

  • Aangekoekt gasfornuis schoonmaken: Niets zo vervelend als een gasfornuis dat onder de aangekoekte etensresten zit. Een pannetje melk dat overkookt, of die favoriete bolognesesaus, zijn een stuk minder aantrekkelijk wanneer je ze van je gasfornuis moet schrapen. Met soda en azijn heb je dit zo opgelost. Strooi een paar schepjes soda op de aangekoekte resten en spuit dit in met een mengsel van water en azijn. Je zult zien dat alles heel makkelijk los bruist, waarna je het vuil zo wegveegt met keukenpapier.
  • Pannendragers gasfornuis schoonmaken: Pannendragers kun je met een sopje van afwasmiddel weer schoon krijgen, maar meestal zit er veel vet en aangekoekt vuil op de pannendragers. Een makkelijke manier is om de pannendragers op een bakplaat te leggen. Hierna giet je er een mengsel van ammoniak met water overheen en sluit de bakplaat af met een vuilniszak. Dit laat je een nacht lang staan. Door de ammoniak dampen in de plastic zak, laat al het vuil los. Dit trucje kun je ook met je gaspitten uithalen.
  • Elektrische ontsteking gasfornuis schoonmaken: Heb je een gasfornuis met elektrische ontsteking? Dan komt het regelmatig voor dat een pit niet meer ontvlamt omdat het ontstekingsmechanisme vuil is. Je kunt het puntje van de ontsteker schoonmaken met een oude tandenborstel. Werkt het nog niet? Probeer het dan met wat schoonmaakmiddel, maar maak de elektrische ontsteker niet te nat. Je zult dan namelijk moeten wachten tot het vocht verdampt is. Trek wel altijd eerst de stekker eruit voordat je gaat schoonmaken.

De echte schoonmaak professionals hebben legio extra tips voor jou over het schoonmaken van je gasfornuis. Wil je meer ideeën? Maak dan eens een afspraak met een schoonmaakbedrijf uit je buurt. Door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website, vind je de dichtstbijzijnde schoonmakers in je buurt.

Keuken schoonmaken