Hoe kun je roestvlekken verwijderen?

22 november 2023 · door Tara

Je ziet het veel terugkomen op metalen objecten zoals tuinhekjes, op de strijkbout of op je fiets; roestvlekken. Maar roest kan zich overal op vormen en afgeven. Zo kun je ineens een roestvlek in je favoriete blouse tegenkomen, op je net gepoetste tegelvloer. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. In dit artikel vertellen we je dan ook, hoe je met gemak die roestvlekken kunt verwijderen.

Hoe ontstaat roest?

Roest is een reactie van ijzer wanneer het in contact komt met zuurstof en water. Een andere naam hiervoor is oxidatie. Dit betekent dat het materiaal reageert met stoffen uit de omgeving. In het geval van roest, wordt het metaal aangetast. Je herkent roest aan de roodbruine kleur. Die kleur ontstaat omdat ijzer en zuurstof zich met elkaar verbinden, waardoor een nieuwe verbinding ontstaat, genaamd ijzeroxide. IJzeroxide is rood van kleur en wordt versneld aangemaakt door water. Je kunt roest het beste zo snel mogelijk verwijderen, omdat anders je metaal kapot gaat.

Hoe roestvlekken verwijderen?

Roest geeft helaas ook af. Wanneer je bijvoorbeeld op een houten bankje zit met roestige spijkers, kun je vervolgens rondlopen met roestvlekken in je kleding. Datzelfde geldt voor het plaatsen van roestige voorwerpen op een vloer. Laten we kijken hoe je deze vlekken verwijdert:

  • Roestvlekken verwijderen kleding: Om roest uit kleding te verwijderen heb je zuur nodig. Citroen is een prima roestverwijderaar, maar alleen als je het verwarmd gebruikt. Wrijf de vlek in met warm citroensap en strooi hier zout overheen. Laat het sap zo lang mogelijk warm blijven, door het bijvoorbeeld in de zon, of onder een warme lamp te leggen. Spoel het na een kwartiertje uit met lauw water en was op de gebruikelijke manier.
  • Roestvlekken verwijderen vloer: Heb je een natuurstenen vloer? Dan kun je een mengsel maken van azijn met heet water. Laat dit even inwerken op de vlek en spoel het daarna af met schoon water. Om beschadiging te voorkomen is het verstandig dit eerst op een onopvallende plek uit te proberen. Roestvlekken op tegels poets je gemakkelijk weg met een mengsel van een eetlepel zeepsop, drie eetlepels zuiveringszout en een liter heet water. Even over de plekken schrobben en de roest verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Roestvlekken verwijderen metaal: Spuit de metalen delen in met WD-40, het welbekende smeermiddel. Laat dit 10 minuten intrekken en schrob met een harde borstel alle roestvlekken weg.
  • Roestvlekken verwijderen van kunststof: Heb je roestvlekken in kunststof materiaal? Dan kun je een mengsel maken van oxaalzuur en water. Laat dit even inwerken op de vlek en spoel het daarna af met water. Ook hier raden we aan het eerst op een onopvallende plek uit te proberen.

Gebruik je liever een kant-en-klaar product en geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes? Dan kunnen we HG roestvlekken verwijderaar adviseren. Het handige hieraan is, dat je niet hoeft te schrobben. Je smeert het object in met een kwast en na enige tijd intrekken, spoel je alle roest weg.

Wil je meer tips over het verwijderen van roest? Informeer dan eens bij een schoonmaakspecialist uit je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Schoonmaak tips