Hoe kun je ventilatiekanalen reinigen?

31 juli 2023 · door Tara

Onze woningen worden steeds beter geïsoleerd. Aan de ene kant is dit goed voor de energierekening, maar aan de andere kant slecht voor de aanvoer van verse lucht en onze gezondheid.  Met een ventilatiesysteem wordt vuile lucht afgevoerd en verse lucht naar binnen geblazen. Voor een optimale werking, moeten de ventilatiekanalen en het systeem wel regelmatig worden schoongemaakt. In dit artikel lees je meer over ventilatiekanalen reinigen.

Waarom ventilatiekanalen reinigen?

Wanneer je denkt aan verse en gezonde lucht die naar binnen geblazen wordt, denk je niet aan bacteriën en opgehoopt vuil. Maar de kanalen van het ventilatiesysteem krijgen een hoop vuil te verwerken zoals: schimmels, stofmijt, bacteriën en fijnstof. Deze materialen gaan zich afzetten tegen de wanden van je ventilatiesysteem, waardoor een goede reiniging noodzakelijk is. Hoe vaak je de ventilatiekanalen moet reinigen hangt af van het type systeem en de luchtkwaliteit binnenshuis. Gemiddeld kun je om de 3 tot 5 jaar je ventilatiekanalen laten reinigen, of je kunt zelf de ventilatiekanalen reinigen.

De ventilatiekanalen reinigen

Er zijn verschillende manieren om de kanalen te reinigen. Dit geldt zowel wanneer je de ventilatiekanalen gaat reinigen van een woning als wanneer je de ventilatiekanalen gaat reinigen van een appartement. De manier van reinigen hangt af van het soort systeem dat je hebt. Dit kan een mechanische ventilatie (MV) zijn of een warmte terugwin-systeem (WTW). Hierbij kies je uit de volgende manieren:

  • Luchtkanalen reinigen met poeder: Onder hoge druk wordt een milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar poeder in de luchtkanalen gespoten. Dit gebeurt met perslucht. Het poeder reinigt de kanalen en laat een antistatische laag achter waardoor vuil zich minder goed kan hechten.
  • Luchtkanalen reinigen met borstels: Aan de ene kant van het ventilatiekanaal wordt een borstel geplaatst die aan een soort boorkop bevestigt is en roteert. Aan de borstel is een lange flexibele slang bevestigd. Aan de andere zijde, of op de ventilatiebox, wordt een blokstofzuiger bevestigd die het losgekomen vuil opzuigt.

Bij een warmte terugwin-systeem moeten ook de filters worden vervangen. Om je ventilatiekanalen te reinigen heb je speciaal gereedschap nodig wat erg duur is in aanschaf. Bovendien zal een professioneel reinigingsbedrijf ook de ventilatiebox en ventielen meteen schoonmaken. Na de reinigingsbeurt worden de ventielen en het systeem weer netjes op elkaar afgesteld en bij sommige bedrijven volgt een camera-inspectie om te controleren of er vuil is achtergebleven. Wanneer je dat wilt, kun je als extra ook kiezen voor een ontsmettingsbeurt.

Ventilatiekanalen reinigen kosten

De kosten om de luchtkanalen te laten reinigen, hangen af van het soort systeem en de reinigingsmethode. Sluit je een servicecontract af? Dan ontvang je een korting op de reiniging. De kosten voor het reinigen van een mechanische ventilatie variëren tussen de € 165,- tot € 209,- euro. De prijs voor het reinigen van een warmte terugwin-systeem ligt tussen de € 195,- tot € 225,- euro. Deze prijzen zijn exclusief desinfecteren.

Wil je meer informatie over het deskundig laten reinigen van de luchtkanalen van je ventilatiesysteem? Informeer dan eens bij een professional in de buurt, die je gemakkelijk opzoekt via de listings op deze website.

Industriele schoonmaak Schoonmaak tips