Hoe maak je een stinkende doucheput schoon?

09 mei 2023 · door Tara

Een stinkende doucheput hebben we helaas allemaal wel eens. Heb je net de badkamer lekker fris gepoetst, ruik je na een half uurtje een onaangename rioollucht. Hoe komt het toch dat je zo nu en dan last hebt van een stinkende douchegoot? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je een stinkende doucheput kunt schoonmaken. Zo ben je weer snel van die muffe lucht af.

Waarom een stinkende doucheput?

Wanneer we een lekkere douche nemen, komt er ongemerkt allemaal troep in het doucheputje of de douchegoot terecht. Haren en zeepresten zorgen er voor dat je doucheputje stinkt, maar niet verstopt raakt. Het water loopt hierdoor wel minder goed weg. Op zich niet direct reden voor een penetrante rioollucht, maar ook bacteriën en schimmels verstoppen zich graag in vochtige ruimtes. Die combinatie zorgt voor een onaangename geur. In meer ernstige gevallen kan er ook een gaatje in een leiding zitten, een afvoer niet goed zijn aangelegd of een verstopping zitten in het riool.

Een doucheput die stinkt reinigen

Een doucheput die stinkt naar riool kan dus verschillende oorzaken hebben. In de eerste instantie gaan we ervan uit dat het niet aan je leidingen ligt, maar dat het doucheputje stinkt door de combinatie van zeepresten, haren, bacteriën en schimmels. In dat geval helpt het de douchegoot grondig te reinigen op de volgende manier:

  • Spoelen: Spoel na elke douchebeurt de douchegoot goed door met heet water en verwijder achtergebleven haren. Check ook onder de deksel van je doucheputje of er gaan haren zijn achtergebleven.
  • Soda en azijn: Omdat soda een uitstekende ontvetter is, werkt dit prima om aangekoekte zeepresten te verwijderen in je leidingen. Giet een kopje soda in je doucheputje en wacht een kwartiertje. Giet hierna een kopje azijn over de soda. De boel gaat nu uit zichzelf bruisen. Laat dit twee uur inwerken en giet hierna kokend heet water over het mengsel.
  • Chemische ontstopper: Ruik je binnen een dag opnieuw de rioollucht? Dan kun je een chemisch hulpmiddel gebruiken zoals bijvoorbeeld HG Haarontstopper. Door de kaliumhydroxide, worden achtergebleven haren en zeepresten verwijderd.

Vind je het teveel werk om na je dagelijkse douchebeurt telkens de haren te verwijderen? Dan kun je ook een zeefje over het doucheputje plaatsen dat de haren opvangt. Bij een douchegoot helpt een speciale zeef voor douchegoten om de haren op te vangen.

Een stankafsluiter voor de doucheput

Een andere oplossing om de nare lucht tegen te gaan is het laten aansluiten van een stankafsluiter. Dit wordt ook wel waterslot genoemd. De stankafsluiter wordt over de zogenaamde standpijp geplaatst, waardoor het riool niet meer rechtstreeks in verbinding staat met de badkamer. Zo worden nare geurtjes voorkomen, maar kan het water wel nog gewoon wegspoelen. Er zijn veel verschillende soorten stankafsluiters. Zo heb je losse watersloten, maar ook stankafsluiters die aan het rooster zijn bevestigd of met een “emmer” om zand op te vangen. Welke stankafsluiter voor jou geschikt is, kan een specialist je vertellen.

Heb je ondanks je schoonmaak pogingen nog steeds last van die stinkende doucheput? Dan doe je er verstandig aan een vakman in te schakelen. Wil je meer tips om vieze luchtjes tegen te gaan? Informeer dan eens bij een schoonmaakexpert in de buurt die je vindt via de listings op deze website.

Schoonmaak tips Badkamer schoonmaken