Je airfryer schoonmaken? Zo doe je dat

06 april 2022 · door Mete

Heb jij al zo’n handige airfryer in huis? Dan maak je hier vast frequent gebruik van. In een airfryer bak je al jouw aardappelen, vis en vlees lekker krokant, zonder olie en nare geurtjes. Een airfryer ziet eruit als een frituur, met een mandje en een lade. Een frituur maak je niet dagelijks schoon. Nu vraag je jezelf misschien af hoe vaak je een airfryer dan moet schoonmaken en wat de beste manier is. Je leest er alles over in dit artikel.

De airfryer schoonmaken

Een airfryer maak je het liefst schoon direct na gebruik. Hij mag er dan wel uitzien als een frituur, maar op achtergebleven etensresten in je mandje of zwarte rook uit je airfryer zit je niet te wachten. Laat staan een aangekoekte opvangbak! Gelukkig kunnen de meeste onderdelen gewoon in de vaatwasmachine. Heb je die niet of komt het niet helemaal schoon uit de vaatwasmachine? Dan vertellen we je hier hoe je jouw airfryer kunt schoonmaken:

Mandje airfryer schoonmaken:

Het mandje maak je het beste schoon met een sopje met afwasmiddel. Aangekoekte restjes, verwijder je met gemak door het mandje een half uurtje te laten weken in warm, of kokend, water met afwasmiddel. Hierna boen je het van binnen en buiten schoon met een afwasborstel. Gebruik liever geen schuurspons, want dit kan het materiaal van het mandje aantasten.

Binnenpan airfryer schoonmaken:

Je pan/opvangbak van je airfryer kun je schoonmaken met azijn. Hier hoef je heel weinig voor te poetsen. Je giet 5 centimeter azijn in de binnenpan en vult het tot â…” aan met water. Laat het 10 minuutjes warm worden in de airfryer op 180 graden en zodra de boel is afgekoeld maak je alles schoon met afwasmiddel en warm water.

Airfryer reinigen met citroen:

Zitten er etensresten of vet in hoekjes waar je lastig bij komt? Maak dan gebruik van citroen als reinigingsmiddel. Dit doe je door, een in stukken gesneden, citroen op aluminiumfolie in de airfryer te plaatsen. Op de folie giet je een piepklein beetje water, waarna je de airfryer 10 minuten op 180 graden zijn werk laat doen. Dankzij de citroen, worden vetresten opgelost en opgevangen op de aluminiumfolie.

Je kunt ook speciale HG Airfryer Reiniger gebruiken voor het reinigen van je airfryer. Dit middel is mild voor het materiaal, maar werkt uitstekend om vet en etensresten te verwijderen. Je krijgt er een kwastje bijgeleverd, waarmee je de pan en het mandje insmeert. Na een uur weken, eventjes afspoelen onder de kraan en alles is schoon. Let wel goed op dat je pas begint met schoonmaken nadat de airfryer goed is afgekoeld en haal voor het schoonmaken van de buitenkant altijd de stekker uit het stopcontact. De buitenkant reinig je met een microvezeldoekje met groene zeep.

Laat het lekker ruiken

Ondanks het feit dat een airfryer geen, of weinig, geurtjes afgeeft, kan hij toch een beetje onfris gaan ruiken. Philips heeft hier een goede tip voor. Je smeert het mandje en de pan in met citroensap en laat dit een half uurtje intrekken.  Hierna spoel je alles goed af met lauwwarm water. De onfrisse luchtjes zijn nu meteen geneutraliseerd. Ben je benieuwd naar nog meer tips & tricks? Zoek een huishoudelijke hulp uit je buurt, via de listings op deze website en deel je schoonmaaktips met elkaar.

Airfryer schoonmaken

Schoonmaak tips Keuken schoonmaken