Je houten terras reinigen doe je zo

11 april 2023 · door Tara

Heb je ook zo’n sfeervol houten terras in je tuin? Dan weet je vast hoe glad het hout kan worden wanneer de herfst weer opduikt. Door algen en mos worden de planken gevaarlijk glibberig en krijg je een groene aanslag die er niet mooi uitziet. Slipgevaar en lelijke plekken waar je zo snel mogelijk vanaf wilt voordat de zomer begint. In dit artikel vertellen we je hoe je een houten terras kunt reinigen. Zo zit je, zodra het zonnetje schijnt, weer lekker op een schoon terras.

Wat te doen tegen een glad terras

Je wilt eventjes de vuilnis buiten zetten en glijdt op je terras alle kanten op. Een terras van hout is prachtig, maar wordt wel glad. Bij het uitkiezen van de houtsoort kun je hier rekening mee houden. Zo wordt zachthout eerder glad door de open nerf structuur, dan hardhout. Wekelijks eventjes de bladeren wegvegen, voorkomt gedeeltelijke gladheid. Ook kun je de planken behandelen met een speciale olie, zodat vuil zich minder snel hecht. Helemaal voorkomen doe je het niet; maar met regelmatig onderhoud, wordt de gladheid wel minder. 

Hoe houten terras zelf reinigen?

Is je terras eenmaal glad, dan moet je aan de slag om het weer beloopbaar te maken. Je houten terras schoonmaken kan gelukkig op verschillende manieren. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Houten terras reinigen Tante Kaat: Volgen we de goed raad van tante Kaat, dan doet soda wonderen voor je houtwerk. Los 50 gram sodakristallen op per liter water en roer dit goed door in een emmer. Een bio wasmiddel met enzymen volstaat ook. Giet dit over de planken en schrob flink over het hout met een harde borstel. Ben je klaar met het schrobwerk? Dan spoel je alles na met schoon water.
  • Houten terras reinigen met azijn: Een veelgehoorde tip is je terras schoonmaken met azijn. Hierbij verdun je een liter azijn in een liter water. Vervolgens schrob je handmatig de algen en het mos tussen je groeven vandaan. Natuurlijk werkt dit, want azijn doodt algen en mos. Maar het is hartstikke slecht voor het milieu en doodt ook planten en gras in de omgeving van je terras als je het niet voorzichtig aanpakt.
  • Houten terras reinigen met hogedrukreiniger: Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger is een milieuvriendelijke manier van poetsen, omdat er geen schoonmaakmiddel of bijtende producten gebruikt worden. Helaas zijn zachte houtsoorten niet geschikt voor de hogedrukreiniger en gaan de houtnerven openstaan, waardoor er juist nog meer vuil ophoopt tussen het hout. Wil je toch je houten terras reinigen met de Kärcher bijvoorbeeld? Kies dan voor de speciale patio cleaner, die reinigt onder lage druk en met speciale borstelrollen.

Laat bleekmiddel, chloor en andere chemische terras reinigingsmiddelen liever links liggen. Die zijn echt zeer belastend voor de rest van je tuin en het milieu. Kun je wel wat hulp gebruiken? Schakel dan een professioneel schoonmaakbedrijf in. Zo ben je verzekerd van een perfect resultaat en zit je er weer netjes bij. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

Schoonmaak tips