Schimmel op de muur verwijderen doe je gemakkelijk met deze tips

19 december 2022 · door Tara

Wanneer je in huis onvoldoende ventileert, blijft er teveel vocht hangen in de ruimte. Vocht en warmte zijn de ideale voedingsbodem voor schimmel en voor je het weet groeit er schimmel op je muur. Afgezien van het feit dat dit er lelijk uitziet, zijn schimmels ook ongezond voor je. In dit artikel kijken we hoe je gemakkelijk zelf schimmel op de muur kunt verwijderen.

De oorzaken van schimmel

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 30% tot 60%. Door te koken zonder afzuigkap, kleding te drogen in huis en te douchen, stijgt de luchtvochtigheid. Schimmels groeien graag in een omgeving waar de luchtvochtigheid hoog is. Door onvoldoende ventilatie ontstaat op die manier condensatievocht. Zo creëer je dus ongemerkt een voedingsbodem voor schimmels. Daarnaast kunnen grondwater en regenwater, via de grond en je muren, naar binnen dringen. Dit noem je optrekkend vocht en doorslaand vocht. Met de woonmeter meet je zelf de luchtvochtigheid.

Schimmel op muur verwijderen

Er zijn verschillende, chemische, middelen verkrijgbaar om schimmel op je muur aan te pakken. Maar ook met zelfgemaakte huishoudmiddeltjes kun je aan de slag. We zetten de meest effectieve manier voor je op een rij om zwarte schimmel te verwijderen en witte schimmel te verwijderen:

  • Azijn: Schimmel op de muur verwijderen met azijn, doe je door een scheutje azijn toe te voegen aan een liter water. Dit mengsel breng je ruim aan op de plekken waar de schimmel zich bevindt. Na twintig minuten intrekken, maak je de muur schoon met gewoon kraanwater. Gebruik bij voorkeur ecologische azijn om het milieu te sparen. Een alternatief voor azijn is
  • Soda: Schimmel op een geverfde muur verwijderen doe je het beste met soda. Soda is milieuvriendelijker dan azijn en bleek en tast je geverfde muur niet aan. Los eerst een kop soda op met twee koppen warm water en schrob met een harde borstel over de schimmelplekken. Daarna afnemen met een doek met schoon water en laten drogen.
  • Bleek: Schimmels behandelen met bleek, doe je eigenlijk alleen als andere middeltjes niet werken. Bleek is bijtend en slecht voor het milieu en kan je muren doen verkleuren. Voeg een scheutje bleek toe aan een emmer water en vernevel dit met een plantenspuit over de aangetaste plekken. Na een kwartiertje intrekken, maak je de muur weer schoon met vers water. 

Verwijder schimmels nooit zonder water. Door droog over schimmels te borstelen, verspreiden de sporen zich in de lucht en kun je ze inademen. Het dragen van een mondkapje en handschoenen is sowieso aan te raden. Op die manier kun je de sporen niet inademen.

Schimmel op muur voorkomen

Schimmels bestaan niet zonder vocht; dat is duidelijk. Wanneer je weet dat we gemiddeld tien liter vocht per dag in huis verspreiden, begrijp je ook het belang van ventileren. Dag en nacht verse lucht binnenlaten, zorgt ervoor dat vochtige lucht naar buiten kan. Een minimale temperatuur van 15 graden met zo weinig mogelijk temperatuurschommelingen, voorkomt schimmel. Blijft de schimmel terugkomen, ondanks verwoede pogingen de vlekken te verwijderen? Schakel dan een professional in om je te helpen. Je vindt een expert via de listings op deze website.

Schoonmaak tips