Hoe krijg je frituurlucht uit huis?

23 augustus 2023 · door Tara

Niets lekkerder dan heerlijke zelfgemaakte frieten uit eigen keuken. Maak je jouw eigen frietjes in een airfryer of in de schuur? Dan merk je niets van een overheersende frituurlucht in huis achteraf. Maar met de old school frituurpan is dat wel eventjes anders. Gelukkig zijn er allemaal manieren om de geur te neutraliseren in huis. Hoe krijg je die frituurlucht uit je huis? In dit artikel geven we je de beste tips om frituurlucht te verwijderen.

Vetlucht en aerosolen in je huis

Het klinkt vies, maar wanneer je binnenshuis frituurt vliegen er eigenlijk allemaal minuscule vetbolletjes door de lucht. De geur die je ruikt zijn de aerosolen die ontstaan omdat tijdens het bakken frituurvet verdampt. Een olie die minder sterk ruikt, helpt al meteen die nare lucht te verminderen. Maar welke olie stinkt dan het minst met frituren? Vervang je frituurolie eens door rijstolie en je zult zien dat je huis veel minder sterk naar frituurvet ruikt. Dat frituurt direct een stuk aangenamer!

Hoe krijg je frituurlucht uit huis?

Bak je liever in traditioneel frituurvet, dan zijn er andere trucjes om die baklucht snel uit je huis te verwijderen. Met deze tips ruikt niemand meer dat jij gefrituurd hebt in huis:

  • Ventileren: Dit klinkt misschien logisch, maar vooral op koude dagen houden de meeste mensen liever hun ramen gesloten. Toch is het heel ongezond om tijdens het koken en frituren je ramen te sluiten. Naast een frituurlucht komt er namelijk ook fijnstof vrij. De concentraties fijnstof zijn tijdens en na het bakken hoger binnenshuis dan buiten de deur. Frituur dus altijd in een goed geventileerde ruimte en hou je ramen minstens nog een uur, nadat je klaar bent met bakken, geopend.
  • Afzuigkap: Frituur altijd onder een afzuigkap en zorg ervoor dat de afzuigkap goed schoon is voordat je start met bakken. Gebruik altijd de achterste pitten van je gasfornuis om op te frituren. Met een goede afzuigkap worden de meeste dampen opgevangen wanneer je op de achterste pitten bakt.
  • Azijn: Zet een pannetje met water met hierin een scheutje azijn op het vuur en laat dit een kwartiertje koken. Na ongeveer een half uur is de frituurlucht verdwenen. Heb je ook liever geen azijnlucht in de keuken? Voeg dan wat schijfjes citroen toe aan het pannetje of gebruik bijvoorbeeld een kaneelstokje.
  • Ontvetten: Ontvet voordat je de frieten gaat eten, meteen na het bakken, je gasfornuis en aanrecht. Je kunt de frituurpan nog niet schoonmaken, maar het helpt wel om alvast de omgeving waarin gebakken is, schoon te maken.

In de winter vind je het waarschijnlijk onprettig te koken met openstaande ramen. Je kunt als extra toevoeging dan ook kommetjes baking soda en koffie op je aanrecht plaatsen om de geur te absorberen. Maar ventileren blijft altijd het gezondst. Wil je nog meer tips van een schoonmaakprofessional over het verwijderen van frituurlucht in huis? Neem dan contact op met een schoonmaakexpert uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde schoonmaakexpert via de listings op onze website.

Schoonmaak tips Keuken schoonmaken