Glazenwasser

Werkzaamheden van de glazenwasser

Een glazenwasser is een vakman die beroepsmatig ramen wast. Een andere benaming voor dit beroep is ramenwasser of ruitenwasser. De glazenwasser kan ingezet worden door bedrijven en particulieren. Voor het uitvoeren van de glasbewassing, wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen en technieken. De ruitenwasser kan als zelfstandige werken of in loondienst van een bedrijf.

Opleiding tot glazenwasser

Om voor je beroep als ramenwasser aan de slag te gaan kun je de opleiding tot glazenwasser volgen. Ramenwasser is een vrij beroep en mag ook worden uitgevoerd zonder diploma. Wanneer een glazenwasser een opleiding volgt, leert hij alles over het veilig werken op een ladder en de wettelijke eisen waaraan het materiaal moet voldoen, het omgaan met verschillende materialen en producten en de verschillende technieken. Een glazenwasser met een diploma kan een beroepskwalificatie aanvragen.

Manieren van glasbewassing

Er zijn verschillende manieren en technieken om ramen te wassen. Welke manier gekozen wordt hangt af van de hoogte, de locatie en de voorkeur van de klant.

  • Traditioneel: De klassieke manier van ramen wassen is met een ladder van hout of aluminium. De voorkeur gaat uit naar houten ladders omdat deze beter bestand zijn tegen stevige wind. De glasbewassing wordt uitgevoerd met een emmer water, een spons, zeem en trekker.
  • Hoogwerker: Voor ramen wassen op grote hoogte kan een glazenwasser gebruik maken van een hoogwerker. Hoogwerkers kunnen gehuurd worden, wat extra kosten met zich meebrengt, of in eigen beheer zijn van het glazenwassersbedrijf. Bij het gebruik van hoogwerkers wordt de traditionele manier van ramen wassen toegepast.
  • Rope access techniek: Bij deze vorm van glasbewassing “hangt” de glazenwasser letterlijk in touwen. Deze touwtechniek wordt voornamelijk toegepast wanneer hoogwerkers niet ingezet kunnen worden en bij lastig bereikbare ramen. De rope access techniek wordt enkel door gespecialiseerde bedrijven en geschoold personeel toegepast.
  • Telescoopsysteem: Bij het telescoopsysteem staat de ruitenwasser op de grond met een lange telescoopsteel die tot 24 meter hoogte reikt. De glazenwasser gebruikt hierbij osmose water om de ruiten te wassen. Osmose is vrij van kalk en gedemineraliseerd. De ramen drogen hierdoor streepvrij op en reinigingsmiddelen zijn overbodig. Dit is de meest milieuvriendelijke manier van glasbewassing.

Wanneer je een specialist uitnodigt zal hij zelf bepalen welke techniek het beste is voor de locatie. Woon je zelf niet op grote hoogte? Dan kun je altijd informeren naar de mogelijkheid alsnog gebruik te maken van osmosewater.

Wat kost een glazenwasser?

De kosten van een glazenwasser hangen af van de omvang van de opdracht, de hoogte, maar ook de zaken die gewassen dienen te worden. De ruitenwasser kan, naast ramen, ook ingeschakeld worden voor het reinigen van kozijnen, gevelbeplating, lichtkoepels, rolluiken en bijvoorbeeld zonnepanelen. De gemiddelde prijzen voor ramen wassen zijn als volgt:

Het is mogelijk om met de ruitenwasser een abonnement af te sluiten voor een regelmatige wassing van de ramen. De kosten zullen dan lager zijn dan bij een eenmalige opdracht. De glazenwasserij kan je adviseren over de beste optie voor jouw situatie. Meer informatie over de diensten van een glazenwasser, kun je vinden op deze website.

Glazenwasser Vlaanderen

Schoonmaakbedrijf