Reinigen van zonnepanelen

Reinigen van zonnepanelen

Maak je gebruik van zonnepanelen, of pv-panelen, dan dien je deze regelmatig te laten reinigen. Voor het reinigen van zonnepanelen huur je het beste een professional in. Door je zonnepanelen te laten schoonmaken door een bedrijf, haal je het beste rendement uit je zonnepanelen, worden mankementen eerder opgespoord en verleng je de levensduur.

Waarom reinigen van zonnepanelen?

Een zonnepaneel staat dagelijks bloot aan de openlucht. Hierdoor krijgen stof, vogelpoep, zand en afgevallen bladeren een kans zich te hechten aan de panelen. Een zonnepaneel heeft licht nodig om optimaal te functioneren. Door vuil, ontvangen de panelen minder licht, en wordt er minder stroom gegenereerd. Uit onderzoek uitgevoerd door het TNO, is gebleken dat het rendement terugloopt van 3% tot 7%. Een regenbui biedt onvoldoende soelaas om al het vuil te verwijderen, hierdoor is regelmatig reinigen noodzakelijk.

Zonnepanelen schoonmaken door bedrijf

De frequentie waarmee je de panelen laat schoonmaken, hangt af van de omgeving waarin je woont. In een bosrijke omgeving heb je meer last van bladeren en vogelpoep en woon je in de buurt van een industriegebied, dan zal er meer fijnstof neerslaan. Gemiddeld wordt aangeraden pv-panelen, één keer per jaar te laten reinigen. Het schoonmaakbedrijf maakt gebruik van professioneel materiaal om de reiniging uit te voeren:

  • Osmosewater: Schoonmaken met kraanwater wordt afgeraden voor pv-panelen, vanwege de aanwezigheid van kalk in ons kraanwater. Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf maakt gebruik van osmosewater. Dit water wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd. Osmosewater is gefilterd en vrij van kalk, zouten, chloor en andere stoffen. Het droogt streeploos op, waardoor afdrogen van de panelen overbodig is. Bovendien is het milieuvriendelijk omdat er geen schoonmaakmiddelen aan te pas komen.
  • Geen krassen: Om beschermende coatings op de panelen niet te beschadigen en krassen te voorkomen, gebruiken schoonmaakbedrijven speciale borstels. De roterende borstels zijn speciaal gemaakt van ultrazacht materiaal, voor de reiniging van zonnepanelen. Wanneer het dak niet betreden wordt tijdens het schoonmaken, gebruikt de schoonmaker een telescoopsysteem om de panelen te bereiken.
  • Solar cleaning robot: Dit schoonmaakapparaat wordt op afstand bestuurd door de schoonmaker. De solar cleaning robot wordt voornamelijk ingezet bij zeer grote aantallen zonnepanelen en het schoonmaakproces verloopt sneller dan bij een handmatige schoonmaak.

Het uitbesteden van het schoonmaken van de zonnepanelen, voorkomt beschadigingen en het scheelt tijd. Het schoonmaakbedrijf houdt ook rekening met het tijdstip van de dag en het jaargetijde van de schoonmaak. Bij voorkeur worden zonnepanelen schoongemaakt in de lente, wanneer het niet al te warm is. Zo zijn je panelen op tijd weer klaar voor de zomer.

Reinigen van zonnepanelen prijs

Het tarief voor het reinigen van zonnepanelen verschilt per schoonmaakbedrijf en hangt af van de gehanteerde techniek, het aantal panelen en de bereikbaarheid. Sommige bedrijven hanteren een totaalprijs. De prijs voor het reinigen van 10 zonnepanelen ligt gemiddeld rond de € 80,- Euro. Voor de exacte prijs is het verstandig contact op te nemen met een schoonmaakbedrijf voor zonnepanelen. Wil je ook onderhoud laten plegen en een controle laten uitvoeren? Vermeld dit dan bij je aanvraag. Voor meer informatie over schoonmaakbedrijven en de werkzaamheden in het algemeen, kijk je op deze website.

Reinigen zonnepanelen

Schoonmaakbedrijf